Lagostina Snelkookpan Novia 22 cm
    
    
      Een snelkookpan of een hogedrukpan is een zeer goed afgesloten kookpot 
      waarmee je voedsel onder hoge druk kookt. Deze manier van koken bestaat 
      al meer dan 300 jaar, maar het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat het 
      populair werd. Hierdoor begonnen veel fabrikanten ze te vervaardigen, 
      echter met te weinig kennis van zaken. Na een aantal incidenten met 
      lichte explosies als gevolg, waren huisvrouwen te bang om ze nog te 
      gebruiken.
Wat doe je precies met een snelkookpan?
Je 
      kookt met stoomdruk in een goed afgesloten kookpot. Wanneer je een pot 
      opwarmt, begint de vloeistof binnenin te koken en verandert deze in 
      stoom. Wanneer deze stoom gevangen zit in een strak afgedicht pot, 
      begint de druk zich op te bouwen. De druk kookt het voedsel door 
      warmte-energie over te dragen van de stoomdruk en het water naar het 
      voedsel.
Wat kun je klaarmaken met een snelkookpan?
Het 
      meeste voedsel is te bereiden met een snelkookpan. Meestal wordt het 
      echter gebruikt om voedsel klaar te maken dat te lang duurt op de 
      klassieke manier. Dan hebben we het over gerechten met bonen, 
      stoofschotels, taaie stukken vlees, linzen, artisjokken, soepen, 
      aardappelpuree, een volledige kip of bouillon.
Hoe begin 
      ik te koken met een snelkookpan?
Maak je klaar om te 
      koken op een volledig andere manier! Ongetwijfeld zal je er wat moeten 
      aan wennen, maar eens je de essentie ervan hebt ontdekt, is het heel 
      gemakkelijk!
Koken met een snelkookpan in 6 stappen:
    
    
      - 
        Voeg voedsel en vloeistof in de pot
      
 
      - 
        Sluit het deksel, controleer of de hendel op de juiste positie staat
      
 
      - 
        Selecteer de gewenste drukinstelling en zet het kookvuur hoog
      
 
      - 
        Wacht tot de druk is opgebouwd in de pot
      
 
      - 
        Het koken onder druk kan beginnen, dus zet je het kookvuur op laag en 
        begint de effectieve kooktijd
      
 
      - 
        Neem de druk weg via het ventiel
      
 
    
    
      
      Een nadeel van koken met een snelkookpan is dat je het eten tijdens het 
      kookproces niet kunt zien, proeven of aanpassen. Daarom is het 
      essentieel om een recept nauwkeurig te volgen en de timings te 
      respecteren. Je kunt het kookproces echter wel stopzetten door de druk 
      snel te verminderen en indien nodig het deksel te openen.