Raymond Van Het Groenewoud - Speel CD

Productinformatie

Beschrijving

Raymond Van Het Groenewoud - Speel (CD)

Raymond van het Groenewoud brengt op de dag van zijn zeventigste verjaardag (14 februari) een volledig nieuw album uit getiteld ‘Speel’.

Het idee voor ‘Speel’ is ontstaan ergens begin januari 2018, op de luchthaven van Tanger. Daar dwarrelde in Raymond zijn hoofd een melodie binnen waar hij van dacht, die schrijf ik op. Dat werd uiteindelijk ‘Je krijgt alles wat je wil’.

Misschien daarvoor, zeker daarna, begon Raymond allerlei flarden, die hij vaak laat passeren, te noteren, vaak eerst op muziekpapier, later op de laptop. En zeker dacht Raymond weer aan zijn heilige filosofie, dat een lied pas kans maakt op eeuwigheid als er een minimum aan treffelijke melodie in zit verwerkt. Dat bleek dus het geval te zijn.

Met die melodieën op zak, alsook enkele nummers die Raymond al had liggen in zijn schuif, zoals ‘Tegenwoordig’ en ‘’k Heb je graag’, trok hij naar Jean-Marie Aerts, producer van legendarische acts zoals TC Matic en Urban Dance Squad. Jean-Marie is gretig meegegaan in het verhaal onder de werkverdeling "Raymond schrijft de liedjes, Jean-Marie zorgt ervoor dat ze klinken". Raymond benoemt graag de term ‘muziekmonnik’, als hij aan Jean-Marie zijn aura denkt. Tijdens de voorbereiding, tijdens de opnames, tijdens de mixen. Geen grootspraak, ingetogen werken. Héérlijk.

De eerste single van ‘Speel' werd ‘Bitter en Bot’. Tekstueel lag dit nummer jarenlang, in gewoon klad-proza, te sluimeren. Raymond hierover: “Ik zag mezelf praten tegen mijn pa in de Eeuwige Jachtvelden, en ik gaf hem de raad niet terug te komen, hij zou direct weer groen van ergernis zijn over ’t reilen en zeilen in de mensenwereld.”

Alle liedjes op ‘Speel’ zijn zo compact mogelijk geworden. Iets waar Raymond een duivels genoegen in geschapen heeft, zoals in de goeie ouwe tijd zeg maar. Het ding gezegd krijgen in twee minuten en een beetje, of in drie minuten, of in drie minuten en een beetje. Dat is, voor wie het zich niet bewust is, een mooie prestatie. Raymond denkt nog graag terug aan de guru van ‘Tien om te zien’, dhr. Jos Van Oosterwijck, die iedereen aanmaande met het liedje niet verder dan drie en een halve minuut (of zoiets) te gaan.

 

Tracklist:

1. Speel
2. Bitter En Bot
3. Ze Heeft Geen Stijl
4. Donkere Uren
5. Vrije Val
6. Het Is Zo Fijn Wanneer Je Nergens Aan Denkt
7. Je Krijgt Alles Wat Je Wil
8. Gewoon In Amsterdam
9. Laat Je Niet Doen
10. 'K Heb Je Graag
11. Tegenwoordig
12. Lekker Eenzaam
13. Ademen

Laatst bekeken door jou