Tips om te besparen op je energiefactuur

Nu de dagen korter worden en de avond telkens een beetje vroeger valt, hebben wij bij Supra Bazar enkele besparingstips op een rijtje gezet die beter voor de planeet zijn – en ook voor je portefeuille. Met deze uitgelichte (snap je 'm?) adviezen zal je minder energie verspillen en je energiekosten dus ook kunnen drukken.


Opteer voor led in plaats van gloei- of halogeenlampen

Led staat voor ‘light emitting diode’ oftewel ‘licht uitstralende diode’. Bij hun uitvinding in 1962, werden leds voornamelijk gebruikt voor signaaloverdracht en als indicatorlampjes, als je oven bijvoorbeeld voorverwarmd was. Op het eind van de jaren 90, werd eraan gesleuteld om de lampen in het dagdagelijkse leven ook te kunnen gebruiken. Dat is handig, omdat ze erg energie-efficiënt zijn en ook nauwelijks slijten door gebruik. Een duurzame oplossing dus!

Wist je dat ...

ledlampen tot wel 90% zuiniger zijn dan gloeilampen?

Philips Hue Bewegingssensor Wit
€ 44,99
Op voorraad
Leverbaar in 1 tot 2 werkdagen

Vermijd sluipverbruik

Sluipverbruik is het stiekeme verbruik van apparaten die stroomtoevoer krijgen, maar niet gebruikt worden. Apparaten in stand-by zijn de grootste sluipverbruikers. Denk bijvoorbeeld aan een televisie die niet uitstaat of een lamp die brandt terwijl niemand in de kamer is. 

Een tip om dit te vermijden is het gebruiken van een stekkerdoos met aan- en uitknop. Zo stop je alle stekkers van je desktop bijvoorbeeld in dezelfde stekkerdoos, en wanneer je klaar bent, schakel je de doos uit. Zo verbruik je niet meer dan nodig is.

Ook kan een lamp met een bewegingssensor handig zijn. Zo gaat het licht vanzelf branden wanneer iemand de kamer binnenkomt, en gaat het ook vanzelf weer uit. Zo kan je het niet vergeten, en verbruik je opnieuw niet meer dan nodig is.


Wist je dat ...

een Nederlandse studie aantoont aan dat 6-8% van ons energieverbruik, sluipverbruik is? Dit kan oplopen tot zo’n €200 per jaar. 

Geniet zo lang mogelijk van het daglicht

Studies wijzen uit dat de mens productiever en gelukkiger is in het daglicht. Dat zegt ook gelukspsycholoog Josje Smeets. “Een portie daglicht zorgt voor serotonine en endorfine in je hersenen.” Deze stoffen worden ook wel geluksstoffen genoemd. "Als het langer licht is, heeft het brein meer tijd om die stofjes aan te maken."

Met een strategische plaatsing van je bureau, je zetel en eettafel kan je de plaatsen waar je het vaakst zit, langer natuurlijk verlicht houden. Je wordt er niet alleen gelukkiger door vanwege je gelukshormonen, maar ook door de besparing in je portefeuille!

Vervang oude lampen

Bij Supra Bazar bieden we een wijd verlichtingsgamma aan. Van de klassieke lamp tot de nieuwste snufjes zoals de Philips Hue technologie. Vraag gerust meer info en tips aan onze medewerkers. Ze helpen je graag verder!