De griezeligste dag van het jaar: Halloween

5 spannende feitjes die je nog niet wist van Halloween


  1. ER WAS EENS: Je zult het vast niet geloven, maar Halloween is dus níet bedacht door een snoepfabriek. Het griezelige feest bestaat al zo’n zesduizend jaar. Het zou rond 4000 voor Christus ontstaan zijn in Ierland
  2. WAAR IS DE HEKS: Trek je kleding binnenstebuiten aan en probeer met Halloween zo veel mogelijk achterstevoren te lopen. Volgens een legende zou je dan rond middernacht een heks zien.
  3. SNIJDEN MAAR: Net als snoep en Halloween zijn ook pompoenen en Halloween onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het uithollen van pompoenen is niet alleen leuk, maar het zou ook kwade geesten wegjagen. Dus pak je mes en snijden maar!
  4. TE VEEL SUIKER: Trick-or-treat, verkleed in het griezeligste kostuum en langs de deuren gaan om snoep te vragen, kan ongelooflijk veel snoep opleveren. Kinderen eten met Halloween zo’n 7000 calorieën
    (7000 calorieën = het eten van 66 bananen). 
    1. NIET SCHRIKKEN: Ben jij bang voor Halloween en houd je niet van de griezelige decoratie? Misschien lijd je dan wel aan samhainofobie, de angst voor Halloween.

Het ontstaan van Halloween


Halloween was Keltisch nieuwjaar

Rond 800-900 v.Chr. hielden de Kelten rond 31 oktober nieuwjaar. Ze noemden het feest ‘Samhain’ en vierden het einde van de oogsttijd en de zomer.                                   

Het feest was voor de Keltische bevolking niet alleen maar leuk.

De Kelten dachten namelijk dat op deze laatste dag van het jaar de doden herrezen uit de graven om te spoken bij de levenden en hun weg naar het dodenrijk te zoeken.


De Kelten probeerden deze geesten dan ook te verjagen. ’s Avonds verkleedden ze zich om de spoken voor de gek te houden. Maskers moesten ervoor zorgen dat de geesten dachten dat de Kelten net als zij opgestaan waren uit de dood, en dat ze hen daarom met rust zouden laten.

Ze staken knolrapen in brand om de geesten op afstand te houden, en zetten voedsel bij de graven neer om de doden op het kerkhof te houden. Al waren de Kelten op oudejaarsavond doodsbang, het was ook een feestelijke dag waarop ze afscheid namen van het afgelopen jaar en het nieuwe jaar en het nieuwe leven welkom heetten. Daarom staken ze een groot vuur aan – dat tegelijkertijd de geesten op afstand hield.

Pompoenen waren een noodoplossing

De Ierse immigranten, de nakomelingen van de oude Kelten, namen deze tradities in de 19e eeuw mee naar de VS.

MAAR ze moesten roeien met de riemen die ze hadden: knolrapen waren in de VS niet te vinden.

Pompoenen waren er wel ruim voorhanden, en zo ontstond de traditie waarbij op 31 oktober pompoenen worden uitgesneden en er lichtjes in worden geplaatst.

3 Leuke knutselideetjes om het extra griezelig te maken

  • Pompoen lichtje van papieren bordjes

Uit 1 van de bordjes knip je een gezichtje, dan verf je ze oranje. En als de verf droog is, vouw je de onderkanten van de bordjes op en lijm je die aan elkaar.

Maak van groen chenilledraad een stokje en lijm die tussen de bovenkanten vast. Schuif er een theelichtje tussen en je hebt een super gezellig lichtje.

  • Spookjes hangers van watten

Boeoeooeoeo!!! Deze spookjes hangers vind ik ook zo leuk. Je maakt ze door een spookje uit wit papier te knippen en die beplak je helemaal met watten.

Daarna lijm je er met zwart servet een gezichtje op en plak je op de achterkant een touwtje zodat je hem op kunt hangen.

  • Spook slinger voor Halloween

Deze slinger maak je van wit zoutdeeg of van zelf hardende klei. Je rolt je klei of deeg plat, snijdt er een spookje uit en op de achterkant plak je een paperclip vast waar je de spookjes straks aan kunt ophangen.

Als de klei of het deeg droog is, kun je er met een zwarte marker een gezichtje op tekenen.
En dan rijg je de spookjes aan een touwtje en hang je de slinger op.

Deel jullie resultaten met ons via Instagram met de tag @SupraBazar !!!