Wat doen jullie op Oudejaarsavond?

Je herkent de vraag wel: “Wat doen jullie op oudejaarsavond?” De overgang van oud naar nieuw is traditioneel een feest dat we graag met vrienden en familie vieren: een gezellig diner, een leuke party of een combinatie van beide. We doen dit voornamelijk thuis, op verplaatsing, of in een afgehuurde locatie.

Voor de organisator vergt zo’n feest natuurlijk de nodige voorbereiding. Het is fijn dat je niet alles alleen moet doen. Durf dan ook hulp te vragen aan een goede vriend of iemand van de familie. Zij zullen je met plezier helpen, en ze zullen het ook waarderen als je op het feest hun hulp even in de verf zet.

Alles begint met de inkleding van de locatie. Je wilt het natuurlijk zo gezellig mogelijk maken: een mooi gedekte tafel, sfeervolle kaarsen, een stralende kerstboom en kerstversiering (als dat je ding is). In de tuin kan je misschien een partytent voorzien, enkele partytafels (met hoes) en een vuurschaal of tuinkaarsen. De LED-verlichtings-slinger geeft de tuin nog een extra kleurtje. Een vouwtafel komt ook altijd van pas. Naast het evidente gebruik als extra tafel kan je er ook de hapjes, glazen of de cadeautjes op kwijt. Met een zwarte of witte stretch hoes erover oogt dit erg feestelijk. De Keter Coolbar houdt de drankjes lekker koud én dicht bij de hand.

Muziek hoort er natuurlijk ook bij. De party speakers van Denver zijn tegenwoordig erg in. Ze zijn erg stevig, maar je kunt ze makkelijk als een trolley achter jou aan rijden. Even de party buiten verder zetten: geen probleem, de muziek verhuis je gewoon mee. Deze speakers zijn namelijk draadloos en kunnen via Bluetooth verbonden worden met je smartphone. Maak je op voorhand een oudejaarsavond-playlist?

Misschien doe je dit jaar eens gek? Iedereen brengt verkleedkledij mee, en verandert na het eten in een verpleegster, tiroler meisje of pater. Het is meedoen, of huiswaarts keren! Gecombineerd met wat toeters en bellen of een pinata zorgt een verkleedpartij gegarandeerd voor de nodige hilariteit.

Rond 19u30 kan de aperitief beginnen. Je flaneert trots met de eerste hapjes in aperoschaaltjes tussen de genodigden. Die extra fluitglazen die je vorige week kocht komen nu goed van pas. Iedereen komt stilaan in de stemming, er wordt gelachen. Het stapeltje feestelijke servetten wordt kleiner en kleiner. Zoals altijd duurt de aperitief langer dan verwacht, aan de hapjes lijkt maar geen einde te komen.

Het is dringend tijd om aan tafel te gaan. 2 grote Teppan-yaki toestellen staan in het midden van de tafel. De wijnglazen worden gevuld en aangevuld. Het beste tafelservies is uit de kast gekomen. Op die kasten staan sfeerkaarsen. De lichten zijn gedimd. De gesprekken staan nu even on-hold, er wordt vooral genoten van het lekkere eten en drinken. Er is genoeg voor iedereen.

Na het hoofdgerecht is het tijd voor de geschenkjes: een paar ludieke cadeautjes, een lightbox, een Vivabox en een Wonderbox, een platenspeler, een action cam, een kookboek, het nieuwe Rode Duivels truitje en enkele Supra Bazar kadobonnen. Alles mooi verpakt natuurlijk. Als je nu 8 jaar of 80 bent, cadeautjes blijven altijd leuk en spannend.

Als dessert heb je zelfgemaakt roomijs voorzien. De goedkeurende blikken verraden dat het heerlijk is. Op de achtergrond draait de koffiezet overuren. De gesprekken gaan ondertussen over de verkleedpartij die nu dichtbij is. Het feest kan straks beginnen.

Als alles afgeruimd is gaat iedereen zich omkleden. De volumeknop van de party speaker gaat een tandje hoger. Een party disco bal verandert de woonkamer in een echte fuifruimte. Deel 2 van de oudejaarsavond-playlist wordt opgezet: de party is begonnen.

Om 23u59 moet er natuurlijk afgeteld worden: 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1… Hoeraa!!!! De confetti, party poppers en slingers vliegen in het rond. Er wordt wat afgekust…

Tot in de late uurtjes wordt er verder gefeest en gedanst. Alle genodigden hoeven niet meer naar huis te rijden, er zijn voldoende luchtmatrassen voorzien om ter plaatse te overnachten. Zo kunnen de aanwezigen bij het ontwaken nog wat helpen om op te ruimen… handig meegenomen, toch?