Rookmelders worden verplicht in 2020, maar hoe kies je nu de juiste?

Vanaf 1 januari 2020 is het zo ver. De rookmelder wordt verplicht op elke verdieping, niet enkel meer in huurwoningen en studentenkoten, maar in álle Vlaamse woningen. Geen paniek, je hebt nog even om wettelijk in orde te zijn, maar wees geïnformeerd en maak op tijd de juiste keuze van brandalarm. Vandaag de dag bestaan ze namelijk in allerlei vormen en soorten, maar hoe kies je nu de goeie?

 

 

Rookmelders horen eigenlijk een evidentie te zijn. Ze waarschuwen je bij rookontwikkeling, want meer nog dan het vuur, maakt rook veel slachtoffers. Vooral als er ‘s nachts brand uitbreekt, en men lekker ligt te slapen, kan een brandalarm levens redden. Plaats dus een eenvoudige, maar doeltreffende rookmelder: 


Kwaliteitslabels

Koop een rookmelder die voldoet aan alle kwaliteitseisen die in Europa gelden. Deze eisen worden getest op onderhoud, duurzaamheid, milieu-aspecten, enzovoort. Je herkent deze rookmelders aan het CE-label en het EN 14604-keurmerk.

 

 

 


 

Soort zoekt soort

Ten tweede koop je best een rookmelder die met z’n specificaties past bij jouw noden. Er zijn namelijke verschillende rookmelders, met elk z’n voordelen:

 

1) Optische rookmelders zijn de alarmen die de ionische rookmelders van vroeger vervangen. Heb je nog ergens een ionische melder, hang een optische rookmelder in de plaats. Bij ionische melders is er namelijk het risico dat bij brand radioactieve deeltjes vrijkomen.

 

Optische brandalarmen zoals de Nedis mini rookmelder, Alecto SA-18 en Nedis DTCTSC10WT2 zijn een veel veiligere optie, en zullen ook de rook veel vroeger detecteren.  Deze melders zenden een lichtbundeltje uit, en van zodra dit licht verstrooid wordt door stof/rook gaat het alarm af. 

Nedis mini DTCTSL50WT
Alecto SA-18
Nedis DTCTSC10WT2

 

 

 

 

 

 

 

2) Hittemelders. Een rookmelder nodig in een ruimte zoals een garage met uitlaatgassen of keuken/badkamer met veel waterdamp? Dan zijn optische brandalarmen dus geen goed idee, aangezien ze te vaak een vals alarm zouden geven. In dat geval is de hittemelder (thermische brandmelder) een beter alternatief.

Nedis hittemelder DTCTHL20WT

Deze melder, zoals de Nedis hittemelderdetecteert een te snelle verandering in temperatuur. Dit handig apparaatje laat je weten als de temperatuur in de ruimte boven de 54°C komt. De detectie gebeurt iets trager dan een optische, want eerst moet deze temperatuur zijn bereikt, dus hang in de gang of hal zeker ook optische rookmelders. 

 

 

3) Ook heb je vandaag de dag rookmelders die het allebei kunnen. De Smart-rookmelder van Nedis waarschuwt je voor zowel rook, als voor extreme toename van temperatuur. Bovendien kan deze Smart rookmelder gekoppeld worden met jouw telefoon (!), zodat je bij rook een melding krijgt op je telefoon, waar je op dat moment ook bent. Zo ben je altijd op de hoogte en kan je eventueel snel ingrijpen.

 

 

 

 

 

 

4) Naast losse, onafhankelijke rookmelders zijn er ook draadloos gekoppelde rookmeldersDe Nedis DTCTSC10WT2 bijvoorbeeld bestaat uit een set van 2 rookmelders die samen een signaal geven als één van de melders rook detecteert. Hét superhandig voordeel is dat u altijd een luid alarm zal horen, waar je je ook in huis bevindt. Deze set is bovendien nog eens uitbreidbaar, en de melders kunnen ook apart gebruikt worden

Nedis DTCTSC10WT2

 

 

 

 


 

 

Lithium- of alkalinebatterij?

De voorgaande rookmelders zijn allemaal melders die op 9V batterijen werken.
Aan de ene kant heb je melders die werken op alkaline batterijen. Het handige is dat deze goedkoop zijn, en dat de batterijen gemakkelijk te verkrijgen zijn. Het nadeel is dat ze gemiddeld om de 3 jaar vervangen moeten worden.

De batterij van de Alecto SA-18 rookmelder moet bijvoorbeeld om het jaar worden vervangen. 

 

Melders met lithium-batterijen zijn helaas duurder, maar veel gemakkelijker in onderhoud en betrouwbaarder aangezien deze batterijen niet vervangen moeten worden. Bij zowel de koppelbare Nedis rookmelder, de mini Nedis rookmelder , en de Nedis hittemelder (beide bovendien Vds gecertificeerd!) zit de lithium batterij er standaard bij, en gaat ze 10 jaar (!) mee. Aangezien alle types melders sowieso na 10 jaar vervangen moeten worden, moet je dus de batterij niet in de gaten houden.  

Nedis mini DTCTSL50WT
Nedis koppelbaar DTCTSC10WT2

 

 

 

 

 


 

Traditioneel of unieke look?

Ook het design van de rookmelders is geëvolueerd. Je kan gaan voor een traditionele rookmelder, zoals de bovengenoemde, of je kiest een unieke en speelse variant die de kamer helemaal opfleurt. De hippe Lento vlinder/mot-rookmelder van het merk Jalo Helsinki die stil op de muur lijkt te zitten, of de stijlvolle vierkante Kupu rookmelder in verschillende toffe kleuren hang je graag aan het plafond. Bovendien moeten deze designs niet onderdoen aan kwaliteit, want ook deze optische rookmelders zijn uitvoerig getest en gaan met hun lithiumbatterij lang mee.

 

 

 

 

 

 


 

Last but not least

Ook de plaats waar je de melder hangt is van cruciaal belang. Hang zeker op elke verdieping een rookmelder, en dat op een centrale plaats zoals de de gang, de overloop en de trap. Ook in de slaapkamer, woonkamer en dicht bij de meterkast plaats je best een rookmelder. Nog niet aan uit welke rookmelder u wenst? Scroll dan even via de webshop door ons groot assortiment, of kom langs in een van onze winkels en vind ter plaatse een ideale melder.